„Jesień w sadzie,w ogrodzie” Rybki
Najmłodsze przedszkolaki z grupy„RYBKI”uczestniczyły w zajęciach„Jesień w sadzie,w ogrodzie”poznając smaki zamknięte w słoikach.Dowiedziały się,że z darów,które mamy z sadu i ogrodu przygotowujemy dżemy i przetwory na zimę.Jednym ze sposobów na zachowanie smaku warzyw i owoców dostępnych jesienią jest pasteryzowanie i kiszenie.Podczas zajęć dowiedziały się,że warzywa przygotowywane metodą kiszenia zawierają mnóstwo witaminy C.Dla smakoszów słodszych przekąsek czekały dżemy,konfitury.„RYBKI” pod nadzorem nauczyciela i z jego pomocą przygotowały tosty.Zanim przystąpiły do działania utrwaliły zasadę,że z urządzeń elektrycznych korzystamy tylko za zgodą i w obecności osób dorosłych.Na przestudzone tosty nałożyły dżem i przystąpiły do degustacji.
Krystyna Rurarz